Style89 Studio Muški satovi Stari ženski i muški satovi su trajali

Stari ženski i muški satovi su trajali

Meni kao uraru mnogi su ženski i muški satovi ostali u lijepom sjećanju. Ali jedna marka je bila posebno popularna dok sam bio mlad, a to je bio Darwil.

Kad sam došao u radnju kod oca 1984. god, počeo sam ih popravljati. Ja sam bio u vojsci u Postojni, u Sloveniji. Moj otac je volio sport, i kad sportaši iz Virovitice idu negdje, on ide sa njima npr. do Splita, do Pule. I ako ide u taj dio prema Puli, on svrati do mene u Postojnu i pita me da li ti treba nešto u Trstu. Tad je tamo postojala velika prodavaonica Darwil satova i dijelova za Darwila. I onda on svrati da me vidi, svrati do Trsta, kupi dijelove u Trstu (ovisno o tome koji su ženski i muški satovi u pitanju), i onda se opet vrati do mjesta gdje je došao sa sportskim klubom.

Stari ženski i muški satovi su trajali

Sjećam se da je u to vreme u radnji bilo puno dijelova za Darwil i Omikron jer su ti ženski i muški satovi bili najčešći među ljudima. Za urare je jako bitna podrška u dijelovima. To su tada bili mehanički ženski i muški satovi i nije bio problem sa dijelovima. I dan danas mi u asortimanu alata stoji mašina za čišćenje dijelova za satove. Nekad se nije gasila, jer je svaki dan bilo bar po 4-5 Darwila ili Omikrona, a i ruskih satova je bilo na popravcima. U narodu se kaže čišćenje, ali to je ustvari reparacija. Rasklopiš ga skroz, do najmanjeg dijela. Ide ručno čišćenje, pa mašinsko, opet ga sklapaš, mijenjaš dijelove i to je ukratko taj postupak. Čovjek dođe da mu se popravi Darwil sat, ili da mu se promjeni staklo, ključ, krunica. Kaže mi potom da mu je ostao od djeda sat, dobio ga je za 10 ili 20 godina rada od firme. A sat se sija kao da je izašao iz tvornice. Da, tadašnji ženski i muški satovi su stvarno bili kvalitetni.